Garnfarvning behind the scenes #2

I første afsnit af vores følgeton om garnets vej gennem farveprocessen (som du kan læse her), viste vi, hvordan garnet bliver lagt i blød og gjort klar til at modtage farve. Det næste skridt er nok det allermest spændende! Det er nemlig her, alle hemmelighederne foregår. Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvordan vi farver.

Garnet får farve

Alt afhængigt af hvilken farve der skal laves, bruger vi forskellige teknikker. Generelt foregår farvningen enten i store gryder eller i fade, som kommer i ovnen. Opskrifterne har vi skrevet ned, så vi sikrer en ensformig proces og at farven ligner sig selv fra gang til gang. 

Farverne er påvirkede af mange variabler, og både temperatur, luftfugtighed og garnets fibersammensætning spiller ind på det endelige resultat. Det er charmen ved håndfarvet garn - der er aldrig to indfarvninger der er ens, og selv de individuelle garnfed i hvert fad eller gryde bliver ikke fuldstændig identiske.

Vi opløser en farveblanding og hælder den ud over garnet. Fordi farven er opløst i vand, fordeler den sig let og trænger ud i garnet, så der kommer fine og bløde farveovergange. Vi sørger for stadig at efterlade noget garn ufarvet, når vi gerne vil opnå større melering. Til nogle farver bruger vi flere forskellige farveopløsninger, der enten kan ligge hver for sig eller blande sig sammen nogle steder.

Bagefter kan vi lave speckles på garnet. Det gør vi ved at drysse farvepulveret direkte ned på garnet. Her er det nemt at blive grebet af stemningen, men som med så meget andet er det begrænsningens kunst - less is more!

Når garnet har fået den rette mængde farve, kommer det i ovnen, hvor det bliver varmefikseret. Og så er det i princippet færdigt, men vi skal dog have det i hænderne flere gange, inden det er helt strikkeklart. Følg med i næste uge, hvor vi viser de sidste trin i processen.

God weekend!